Merită să investiți acum într-un sistem de gestiune integrat?
Conceptul de sistem de gestiune integrat
Conceptul de ERP, adică sistem de gestiune integrat, este cunoscut și circulă și în industria românească care, de altfel, nu este cea mai inovativă industrie. Mulți consideră că ERP este punctul de intrare în Industria 4.0 și că, odată cu implementarea sistemului, ne putem alătura revoluției care are loc în această perioadă în industrie. Însă, în realitate, introducerea ERP nu este deloc atât de de la sine înțeleasă pe cât ar părea la început. Ca peste tot în managementul companiei, mai întâi trebuie să luați în considerare factorii be baza cărora puteți decide dacă este timpul să implementați un ERP sau dacă pentru afacerea dumneavoastră nu a sosit timpul pentru a profita de posibilitățile sistemului.
Desigur, fiecare afacere are sisteme de gestiune – fără acestea nu poate îndeplini condițiile legale de bază pentru a putea funcționa. Dar poți decide pe baza informațiilor din rândurile următoare dacă aceste softuri sunt unele ce acoperă doar o parte a activității, sunt sisteme insulare, neintegrate sau într-adevăr un sistem ERP. Dorim să contribuim la conturarea implementării ERP ca o nevoie conștientă, venită din interior și nu ca o presiune din exterior – la fel ca orice altceva în afaceri, nici acest lucru nu se poate face cu jumătate de măsură.
Așadar de unde puteți ști că aveți nevoie de ERP pentru a ajunge la următorul nivel? Am rezumat mai jos cei mai relevanți indicatori în acest sens.
Pierderea eficienței din cauza sistemelor ERP
Cooperare lentă
În timpul creșterii menționate, noi instrumente și software-uri sunt în mod constant introduse, înlocuite sau devin nepotrivite pentru îndeplinirea sarcinii dorite. Astfel, de-a lungul timpului, se dezvoltă un haos în care soluțiile și bazele de date din locuri diferite, care uneori funcționează pe principii complet diferite, nu pot interacționa eficient sau interacționează într-un grad limitat. În consecință, crește constant timpul petrecut/pierdut cu administrarea și coordonarea – sau doar așteptarea sincronizării – sistemelor, iar acest lucru scade eficiența afacerii. În schimb, sistemele integrate ERP sunt construite încă de la început pentru a fi cât mai eficientă posibil interacțiunea dintre ele și pentru ca software-ul să fie un instrument, nu un obstacol.
Utilitatea unui sistem de gestiune integrat
De asemenea, legată de integrare este și întrebarea dacă diferitele departamente ale unei companii pot lucra în armonie. O companie se dezvoltă rareori cu departamente și procese gata făcute. În mod uzual, ele cresc, se dezvoltă unul din altul și ajung să lucreze fiecare cu metode și instrumente de lucru diferite. Acest lucru face din ce în ce mai dificilă atât munca în comun și compararea rezultatelor între departamente, cât și managementul companiei în general. Comunicarea dintre așa-numitele silozuri de clasă presupune și riscul ca, la fel ca vechiul joc telefonul fără fir, informațiile care trec prin mai multe mâini să fie în mod constant distorsionate, ceea ce face ca managementul întregii companii să fie imprevizibil și extrem de greu de urmărit. ERP oferă exact acea uniformizare și cea mai directă comunicare posibilă în care nu contează modul în care diferitele departamente își creează procesele, întrucât sistemul de gestiune integrat le unifică și le organizează într-o formă procesabilă.
De la un punct, complicațiile administrării suplimentare din cauza greșelilor, materiile prime irosite și nemulțumirea clienților pun asupra oricărei afaceri în creștere o presiune care devine foarte repede o problemă semnificativă. De exemplu, un inventar introdus greșit poate provoca stocuri peste cel optim sau, din contră, poate cauza insuficiența produselor disponibile, ceea ce înseamnă o pierdere de venituri și clienți frustrați. Dar același lucru se poate întâmpla dacă comenzile, vânzările și alte cifre strâns legate între ele sunt înregistrate în sisteme diferite. Inventarul inexact va fi resimțit pe propria piele de toți cei care satisfac nevoile clienților sau doar participă la producția just in time.
Lipsa unui sistem de gestiune integrat
Diferitele sisteme, precum și lupta cu diversele procese vă consumă din ce în ce mai mult timp, atât dumneavoastră, cât și colegilor. Cu toate acestea, fuzionarea, exportul, importul și standardizarea datelor provenite din diferite surse devine, însă, o problemă mai mică atunci când mediul de lucru începe să devină limitat și îți dai seama că posibilitățile sistemelor tale devin, de asemenea, din ce în ce mai limitate. E ca și cum ai pune carul în fața boilor! Iar conducerea unei afaceri bazate pe ceea ce poate face Excel, de exemplu, va fi cea mai mare frână în calea creșterii. Cu ERP, aceste limite și constrângeri dispar, iar procesele care provoacă probleme pot fi automatizate. În plus, acestea pot fi prevenite de la început prin utilizarea sistemelor integrate.
Dacă ați întâmpinat deja dificultățile de mai sus, putem spune cu siguranță că este timpul să căutați în piața ERP pentru a găsi cea mai utilă soluție pentru a vă dezvolta afacerea. Soluția Dyntell oferă beneficiile sistemelor de gestiune integrată a întreprinderii într-un mod flexibil și personalizat. Ea deschide calea pentru un nivel și mai ridicat de management al întreprinderii, unde sistemele BI și inteligența artificială îi sprijină deja pe liderii de business în luarea deciziilor de zi cu zi.