Ce înseamnă Business Intelligence?
Descoperă puterea unui Software BIUn software de Business Intelligence (Software BI) este indispensabil pentru creșterea unei companii. Cu ajutorul său, întreprinderile pot găsi rapid răspunsuri la întrebări precum „Ce s-a întâmplat?” și „Ce trebuie schimbat?”, bazându-se pe date din sistemele ERP, baze de date și alte surse.
Ce înseamnă Business Intelligence pentru afacerea ta?
Un Software BI permite managerilor sa obtina un avantaj compatitiv prin valorificare analizei bazată pe date și exploatarea oportunităților neexploatate. Informatiile din softul de BI (Business Intelligence) sunt afisate in dashboard-uri grafice, in rapoarte tabelare dinamice si elemente grafice inuitive. Beneficiile utilizării Business Intelligence este flexibilitatea pe care firmele o au de a deveni mai bine pregătite să execute idei noi. Permite managerilor să identifice și să abordeze în mod proactiv riscurile potențiale, precum și să întărească zonele slabe din operational.
Ce este Business Intelligence (BI)?
Business intelligence (BI) este un proces bazat pe tehnologie pentru analizarea datelor și furnizarea de informații acționabile care ajută directorii, managerii și angajații să ia decizii de afaceri informate. Ca parte a procesului BI, organizațiile colectează date din sistemele IT interne (sisteme ERP) și din surse externe, le pregătesc pentru analiză, rulează interogări pe date și creează vizualizări de date, tablouri de bord BI și rapoarte grafice pentru a face rezultatele analitice disponibile utilizatorilor de afaceri pentru luarea deciziilor operaționale și planificarea strategică.
Scopul final al inițiativelor BI este de a facilita decizii de afaceri mai bune care permit organizațiilor să crească veniturile, să îmbunătățească eficiența operațională și să obțină avantaje competitive față de rivalii din industrie. Pentru a atinge acest scop, BI combină analize, instrumente de gestionare și raportare a datelor, precum și diverse metodologii pentru gestionarea și analizarea datelor.
Ce face un software de Business Intelligence?
O arhitectură de Business Intelligence (BI) presupune mult mai mult decât simpla utilizare a unui software BI. Datele de business intelligence sunt, de obicei, stocate într-un depozit de date (Data Warehouse) care acoperă întreaga organizație și care conține subseturi de informații specifice pentru diverse departamente și unități de afaceri, fiind adesea conectate la un depozit de date centralizat la nivel de companie.
Aceste date din sistemul BI pot include atât informații istorice, cât și date în timp real colectate din sistemele sursă pe măsură ce sunt generate, oferind astfel suport pentru procesele de luare a deciziilor strategice și tactice. Înainte de a putea fi utilizate în aplicațiile BI, datele brute provenite din diverse sisteme sursă trebuie să fie, în general, integrate, consolidate și curățate prin intermediul unor instrumente de integrare și gestionare a calității datelor, asigurând astfel că echipele BI și utilizatorii de afaceri analizează informații precise și coerente.
Care este definiția unui software de Business Intelligence?
Business intelligence se referă la procesele și instrumentele utilizate pentru a analiza datele de afaceri, a le transforma în informații acționabile și a ajuta pe toată lumea dintr-o organizație să ia decizii mai bine informate. Cunoscut și sub numele de sistem de suport pentru decizii (DSS), un sistem BI analizează datele actuale și istorice și prezintă concluziile în rapoarte, tablouri de bord, grafice, diagrame și hărți ușor de înțeles, care pot fi distribuite în întreaga companie.
BI este uneori numit „analiză descriptivă” deoarece descrie cum performează o afacere astăzi și cum a performat în trecut. Răspunde la întrebări precum „Ce s-a întâmplat?” și „Ce trebuie schimbat?” – dar nu intră în detalii despre de ce s-a întâmplat ceva sau ce ar putea să se întâmple în viitor.
Cum funcționează un soft de Business Intelligence?
O arhitectură de Business Intelligence include mai mult decât simplul software BI. Datele de business intelligence sunt, de obicei, stocate într-un depozit de date (Data Warehouse) construit pentru întreaga organizație, care conțin subseturi de informații de afaceri pentru departamente și unități de afaceri individuale, adesea legate de un depozit de date la nivel de întreprindere.
Datele BI pot include informații istorice și date în timp real colectate din sistemele sursă pe măsură ce sunt generate, permițând instrumentelor BI să sprijine atât procesele de luare a deciziilor strategice, cât și cele tactice. Înainte de a fi utilizate în aplicațiile BI, datele brute din diferite sisteme sursă trebuie, în general, să fie integrate, consolidate și curățate folosind instrumente de integrare și gestionare a calității datelor pentru a asigura că echipele BI și utilizatorii de afaceri analizează informații exacte și coerente.
Care este istoria sistemelor de Business Intelligence?
Soluțiile de business intelligence (BI) s-au concentrat în mare parte pe achiziționarea unui set extins de date și raportarea acestora către analiștii de afaceri. Totuși, în ultimii 20 de ani, au avut loc schimbări majore în domeniul BI.
Ca urmare, acum putem beneficia de avantajele instrumentelor moderne de BI. În această eră, business intelligence este activat pentru inteligența artificială și machine learning.
Prima eră a business intelligence a început cu departamentul IT ca supraveghetor al tuturor datelor dintr-o întreprindere. Ei au început să introducă o tehnică de combinare a datelor din mai multe sisteme într-o singură bază de date. Acest proces a fost numit extragere, transformare și încărcare (ETL). Ulterior, compania putea folosi datele pentru a fi analizate. Personalul IT efectua interogările în numele clienților.
După aceea, personalul IT livra un raport către proprietarii de afaceri. Procesul putea dura zile sau săptămâni, în funcție de competența personalului. De asemenea, procesul era prea lung și ineficient pentru clienți.
Odată cu dezvoltarea calculatoarelor, sistemele de business intelligence s-au dezvoltat și ele mai rapid. Utilizatorii de afaceri au fost împuterniciți să folosească instrumentele BI pentru a accesa toate datele. Aceste instrumente permit analiștilor de afaceri să efectueze analize ad-hoc din sursele de date.
Ele permit analiștilor de date să sorteze ușor cantități mari de date pentru a găsi rapid tipare. Înlocuiesc rândurile și coloanele care fac parte din instrumentele tradiționale de prezentare a datelor cu imagini și diagrame care reprezintă vizual datele.
Ca rezultat, transformarea analiștilor de afaceri de la vechiul sistem de extragere, transformare și încărcare (ETL) a fost foarte reușită. Această revoluție a accelerat viteza cu care companiile pot analiza datele. Astfel, devine posibil pentru companii să ia decizii mai rapide, să țină pasul și să concureze cu competitorii.
Este ca și cum BI modern devine o artă și o știință în același timp. Indicatorii cheie devin mai ușor de observat pentru angajați, pentru părțile interesate și pentru întreaga organizație. Era logic ca mulți furnizori de BI să înceapă să ofere aceste ultime abilități de analiză și vizualizare a datelor în portofoliile lor.
În mod similar, platformele de analiză și vizualizare a datelor au fost rapid împinse de toți utilizatorii să ofere servicii și funcționalități la nivel de întreprindere. Acestea includ gestionarea și protecția datelor, precum și capacitățile de raportare.
De ce este Business Intelligence esențial pentru afaceri?
Per ansamblu, rolul business intelligence este de a îmbunătăți operațiunile unei organizații prin utilizarea datelor relevante. Companiile care folosesc eficient instrumente și tehnici de BI pot transforma datele colectate în informații valoroase despre procesele și strategiile lor de afaceri. Aceste informații pot fi folosite pentru a lua decizii mai bune de afaceri, care cresc productivitatea și veniturile, ducând la creșterea accelerată a afacerii și la profituri mai mari.
Fără BI, organizațiile nu pot profita cu ușurință de luarea deciziilor bazate pe date. În schimb, directorii și angajații se bazează în principal pe alți factori pentru a lua decizii importante de afaceri, cum ar fi cunoștințele acumulate, experiențele anterioare, intuiția și instinctele. Deși aceste metode pot duce la decizii bune, ele sunt, de asemenea, pline de potențialul de a genera erori și greșeli din cauza lipsei de date care să le susțină.
Care sunt beneficiile unui sistem BI pentru companii?
Un program BI de succes evidențiază modalități de a crește profitul și performanța, de a descoperi probleme, de a optimiza operațiunile și multe altele. Iată doar câteva dintre numeroasele beneficii ale BI:
- Susținere pentru luarea deciziilor bazate pe fapte. Instrumentele BI îi ajută pe directori, manageri și angajați să descopere informații relevante pentru rolurile și responsabilitățile lor – și să le folosească pentru a lua decizii bazate pe fapte, nu pe presupuneri.
- Obținerea și menținerea avantajului competitiv. Cu ajutorul BI în timp util, organizațiile pot identifica și acționa rapid asupra noilor tendințe și oportunități. De asemenea, își pot evalua capacitățile, punctele forte și punctele slabe în comparație cu competitorii și pot folosi aceste informații în avantajul lor.
- Măsurarea și monitorizarea performanței. Dashboard-urile BI facilitează monitorizarea indicatorilor cheie de performanță (KPI), urmărirea progresului în raport cu obiectivele și setarea de alerte pentru a ști unde și când să se concentreze inițiativele de îmbunătățire.
- Identificarea și stabilirea de repere. Soluțiile BI permit organizațiilor să-și compare procesele și metricii de performanță cu standardele din industrie, să determine unde sunt necesare îmbunătățiri, să stabilească repere semnificative și să monitorizeze progresul către obiective.
- Detectarea problemelor pentru a le rezolva. Cu BI, utilizatorii pot detecta potențiale probleme de afaceri înainte ca acestea să provoace daune financiare – cum ar fi blocajele în producție sau distribuție, tendințele crescătoare ale pierderii de clienți, costurile crescânde ale muncii și altele.
- Funcționarea mai eficientă. Sistemele de business intelligence permit tuturor să petreacă mai puțin timp căutând informații, analizând date și generând rapoarte. De asemenea, pot identifica zone de suprapunere, duplicare sau ineficiențe între departamente sau subsidiare pentru a simplifica operațiunile.
- Accesibilitate pentru toți la date și rapoarte. Software-ul BI oferă interfețe intuitive, rapoarte drag-and-drop și dashboard-uri bazate pe roluri pe care membrii echipei le pot utiliza singuri – fără a fi nevoie de codare sau alte abilități tehnice.
- Îmbunătățirea experiențelor clienților și angajaților. Utilizatorii BI pot analiza datele pentru a identifica modele în comportamentul clienților și angajaților, pot analiza feedback-ul și pot folosi informațiile pentru a personaliza și îmbunătăți experiențele.
- Creșterea veniturilor și a profitabilității. În cele din urmă, datele de business intelligence conduc la o înțelegere mai bună a riscurilor și oportunităților existente, astfel încât echipele să poată face ajustări profitabile.
De ce Dyntell Business Intelligence?
Dyntell Business Intelligence este un software dedicat firmelor, managareilor si angajatilor din Romania. Este o solutie BI care apartine de firme Dyntell Software, este dezvoltat si implementat de acesta. Este un software care poate fi legat de mai multe surse de date, unul sau mai multe sisteme ERP. Sistemul se poate conecta la cele mai uzuale baze de date, MySQl, Oracle, MsSQL si altele. Poate utiliza ca si sursa pentru date fisiere Excel sau alte fisiere similare. Dyntell Business Intelligence este un software complet cu care utilizatorii pot crea conexiuni la baze de date si pot crea vizualizari si dashboard-uri fara prea multe cunostinte tehnice. Consultantii Dyntell Software ofera clientilor pe langa un Soft BI si consultanta de business. Consultanta este extrem de utila atunci cand firmele vor un raport, insa nu au cunostintele necesare pentru a construi din date un indicator de performanta relevant.
Articole
Seminar Gratuit: Tot ce trebuie să știi despre Declaratia SAF-T
SAF-T (Standard Audit File for Tax) este un standard internațional de raportare fiscală implementat în diverse țări, inclusiv România, pentru a facilita accesul autorităților fiscale la datele contabile și financiare ale companiilor. În România, SAF-T este cunoscut...
Merită să investiți acum într-un sistem de gestiune integrat?
Conceptul de ERP, adică sistem de gestiune integrat, este cunoscut și circulă și în industria românească care, de altfel, nu este cea mai inovativă industrie. Mulți consideră că ERP este punctul de intrare în Industria 4.0 și că, odată cu implementarea sistemului, ne putem alătura revoluției care are loc în această perioadă în industrie.
Vrei schimbarea sistemului ERP? Există o soluție cu care poți repara problemele actualului sistem de gestiune
Vrei schimbarea sistemului ERP?Aveți deja un sistem ERP care are mereu probleme și produce erori foarte des? Uneori probleme mai mici și enervante, alteori erori majore? Folosirea programului ia din energia colegilor? Trebuie să aștepți o eternitate pentru dezvoltarea...
KÉRJ PROFITELEMZÉST!
Mérettől függetlenül minden vállalat elsődleges célja a profittermelés, melynek eléréséhez csak egy út létezik: a megfelelő döntések sorozatán keresztül. Megalapozott döntéseket csak megfelelő adatok birtokában lehet meghozni, amelyek a Te cégedben is ott lapulnak. A hatalmas mennyiségű adattömeg elemzéséhez azonban már érdemes lehet szakértői segítséget is bevonni.
Tanácsadóink a vállalat adatainak elemzése és a folyamatok felmérése* után javaslatot tesznek arra, hogy mely területeken tudnád a céged hatékonyságát növelni, és ezáltal a nap végén hogyan marad majd több pénz a zsebedben.
* Titoktartási nyilatkozat aláírását követően